Uzaktan Erişilen FPGA Laboratuvarı Projesi
Remote Access FPGA Lab.
Özellikle sayısal devreler, bilgisayar organizasyonu ve mimarisi, mikro denetleyiciler ve mikroişlemciler eğitiminde çok kısa süreler içinde sürekli yenilenen, giderek büyüyen ve daha bütünleşik, daha karmaşık hale gelen bilgi işlem donanımları nedeniyle mevcut eğitsel araçların geçerliliği çabucak ortadan kalkmakta ve deneysel araç olarak animasyonların ötesinde simülatörlere duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. Bu sebeple Çizgi Tagem eğitim platformu elektronik ve bilişim eğitiminde videolar, animasyonlar ve similatör desteğini önde tutmuştur. Elektronik alanında osiloskop simülatörü ve bilgisayar teknolojileri alanında da birçok farklı simülatör ile e-öğrenme süreçlerinde yenilikçi bir bakış sağlamıştır.
2008-2011 yılları arasında Çizgi Elektronik ofisinde internete bağlı 3 FPGA sistem ile uzaktan erişimli fiziksel laboratuvar kurularak üniversite öğrencileri ve öğretim elemanlarının kullanımına açılmıştır. VPN ile uzaktan erişilen 3 farklı FPGA platformu ve DSP cihazları VHDL ve Verilog dilleri ile programlanması sağlanmıştır. Sistemlere bağlı ve yine uzaktan erişilen Web cam, osiloskop ve logic analyzer ile deney sonuçlarının gözlemlenmesi hedeflenmiştir.
VPN ile erişilen sistemlerin güvenliği her deney sonunda tüm işletim sisteminin ve deney programlarının yeniden yüklenmesi ile sağlanmıştır.
Çizgi Tagem uzaktan erişilen fiziksel FPGA platformları laboratuvarı 2013 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MÜTBMYO) Liderliğindeki “E-Learning Education and Innovative Remote Laboratory for Mechatronics” EDUMEC projesine alt yapı oluşturmuştur.
EDUMEC Projesi
EDUMEC Uzaktan Erişilen Mekatronik Laboratuvarı
Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Yenilik Transferi (Transfer of Innovation) Faaliyeti kapsamında 2011 Yılı Teklif Çağrısı döneminde sunulan 28030 numaralı “E-Learning Education and Innovative Remote Laboratory for Mechatronics-EDUMEC” projesi desteklenmeye değer bulunmuş ve başvuru yapan 125 proje arasından başarılı bulunan 21 proje içinde bütçesi değişmeden desteklenen 2 projeden biri olmuştur.
Bu proje ile MÜTBMYO’da da verilmekte olan mekatronik eğitimi için, ulusal ve uluslararası mesleki yeterlilik standartlarına uygun şekilde Web üzerinden eğitim amacıyla e-eğitim ders içeriği, materyali, portalı oluşturmak ve kurulacak uzaktan erişim laboratuvarı (remote laboratory) ile uygulama becerilerinin de kazandırılmasını sağlayan bir çalışma gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Yapılan bu çalışma ortakların dillerine çevrilerek dolayısı ile onların da kullanımı sağlanmıştır. Bu sistem için yine bir Çizgi Tagem’in yazılımı olan elektronik ortamda kayıt ve randevu sistemi de kurulmuştur.
EDUMEC projesi çerçevesinde kurulan uzaktan erişilebilen mekatronik laboratuvarı uluslar arası beğeni toplamıştır.
İstanbul’daki açılış, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti’nde yapılan Çalıştaylar ve Fransa’da yapılan kapanış toplantılarında uyum içinde çalışan ortaklarımızla başarı ile bitirdiğimiz Projemiz, AB Ulusal Ajansı tarafından resmi olarak kabul edilerek en yüksek puan olarak 10/10 ile derecelendirilmiştir.