Bir eğitim ve AR-GE projesi olan “CPU Turkey”, Türkiye’nin ilk donanım geliştirme yarışmasıdır. Bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaların meslek birliği olan TÜBİDER önderliğinde düzenlenen ve TÜBİTAK’ın da desteklediği bu projenin temel amaçları şunlar olmuştur; • Yenilikçilik ve teknik eğitimin Türkiye’deki gelişimine destek olmak • Gençlerde yaratıcılığı teşvik etmek ve kendilerini göstermeleri için fırsat sağlamak • Yenilikçilik ve uzaktan eğitim konularında kamuoyunda bilinç oluşturmak • Türkiye’deki yenilikçi ürün geliştirme akademik çabalarını desteklemek
Toplamda 50.000 YTL para ödülü ve çeşitli mansiyon ödüllerinin verileceği ödül törenimiz 7 – 12 Ekim 2008 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek CeBIT Eurasia Bilişim Fuarı bünyesinde gerçekleştirilecektir. Ayrıca Anadolu’daki bir çok üniversiteye bu vasıta ile, hem bu proje, hem de eğitim faaliyetleri için ihtiyaç duydukları yazılım ve donanımlar, sponsor firmalardan temin edilerek hibe edilmiştir.
Türkiye, son 25 yılda bilişim sektöründeki gelişmeler karşısında genel olarak “tüketici” konumunda kalmıştır. Aslen üniversitelerimiz ve diğer teknik okullarımız, bu süreci gerektiği gibi hem bilimsel hem de sanayi anlamında takip etmiş olmakla birlikte toplum, sadece teknolojiyi kullanan, bunun eğitimini alan ve veren konumda olmuştur. Teknolojik eğitimde, bir nebze olsun daha yaratıcı olabilmek adına ve doğrudan bilgisayar tasarımının kullanıcılar, teknik elemanlar ve mühendisler tarafından daha yakın irdelenmesi amacı ile bu yarışma düzenlemiştir. Türkiye’nin işlemcisini tasarım sürecinde insanların sayısal devrelere, bilgisayar organizasyonu ve mimarisine, işlemcilere daha ilgili olabilmeleri ve daha iyi bir eğitim amaçlanmıştır.
Cpu-Turkey Çalışmaları
Cebit 2008 fuarında CPU-Turkey çalışmaları Videolar
II. Uluslararası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu
Yıldıray Topçu - Niyazi Saral - Hüseyin Yiğit ``Bilgisayar Mimarisi ve Gömülü Sistemler Eğitiminde Proje Tabanlı Eğitim ve e-Öğrenme``
Özet: Teknolojik yeniliklerle birlikte giderek daha karmaşık hale gelen ve soyutluk derecesi artan Bilgisayar Mimarisi ve Gömülü Sistemler alanında Proje Tabanlı Eğitim (PBL, Project Based Learning) uygulamaları ve bu uygulamalara bir örnek olarak “Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor” etkinliği ele alınmıştır. Model uygulama üzerinde proje tabanlı eğitimin kapsam ve süreçleri hakkında bilgiler verilmiş, diğer eğitim metodolojileri ve uzaktan eğitim stratejileri açısından değerlendirilmiştir. Dünyada ve Türkiye’de izlenen eğitim stratejileri konusunda değerlendirmeler yapılarak bu alanda tasarlanabilecek eğitim modelleri ve platformlar için önerilerde bulunulmuştur.
Bildiri: https://www.cizgi.com.tr/wp-content/uploads/2019/03/icits_bildiri_saral_topcu_yigit.pdf